- Štítky blogu
- kultivary
- Coratina
- Carolea
- Frantoio
- Ogliarola Barese
- Biancolilla
- Ciccolella
- Foccacia
Potřebujete poradit?
Foccacia Barese
Italská kuchyně je známá po celém světě díky své bohatosti a rozmanitosti. Focaccia barese je jedním z mnoha lahodných pokrmů, které nám Itálie nabízí. Toto tradiční italské pečivo se vyrábí s olivovým olejem a solí a má typickou hrubou strukturu. Pokud máte rádi pečení a italskou kuchyni, určitě si zamilujete focacciu barese.
Recept na focacciu barese je velmi snadný a není třeba mít příliš mnoho zkušeností s pečením. Základní suroviny jsou hladká mouka, voda, droždí, sůl, olivový olej a sušený oregano. Celý proces trvá zhruba hodinu a půl, ale výsledek určitě stojí za to.
Suroviny:
500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička cukru
2 rajčata
hrst oliv bez pecek
hrst soli
Postup:
1. V jedné míse smíchejte mouku, sůl a sušený oregano
2. Ve druhé misce rozdrobte droždí a smíchejte s vlažnou vodou a cukrem, dokud se droždí úplně nerozpustí
3. Přidejte olivový olej k droždí a vodě a smíchejte
4. Přidejte tekutou směs k suchým ingrediencím a hněťte těsto asi 10 minut, dokud se stane hladkým a elastickým
5. Těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí svůj objem
6. Pečící plech vymažte olivovým olejem a vysypte hrstkou soli
7. Rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a položte ho na připravený plech
8. Vytvořte v těstě jamky pomocí prstů a poté pokapejte olivovým olejem
9. Nakrájejte rajčata na plátky a olivy na kolečka
10. Umístěte rajčata a olivy do jamky v těstě
11. Dejte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte asi 20-25 minut, dokud není focaccia zlatavá
12. Nechte focacciu vychladnout a nakrájejte na kousky. Podávejte teplé nebo za pokojové teploty.
Tento recept na focacciu barese s rajčaty a olivami je skvělý jako samostatné jídlo nebo jako příloha k jiným italským specialitám, jako je třeba těstovina nebo pizza. Pokud máte rádi další ingredience, můžete přidat také na plátky nakrájenou cibuli, čerstvé bylinky nebo sýr.
Buon appetito!